A hal neve Zenitar

Régi vágyam volt már ez az orosz csoda! Leánykori nevén: Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye. Manuális, halszem objektív, ami megfelelő korrekcióval ultranagylátószögű objektívként is működhet, bár a jellegzetes halszem torzítás kissé megmarad. A képszélek nem úgy nyúlnak kifelé, mint egy 16-35-ös lencsénél, a kép közepén pedig jelen van a hordó szerű domborodás.

De megfelelő kivágattal és utómunkával kiváló hatást lehet elérni vele, többet ér, mint egy klasszikus 20 vagy 24 mm-es nagylátószögű objektív.


Alapvetően fényerős lencse, 2,8-as rekeszértékkel, de ebben a tartományban eléggé lágy és erősen abberál bizonyos esetekben. Négyes, de inkább 5,6-os értéktől felfelé kb. 16-ig viszont gyakorlatilag hibátlan képet ad. Nappali fotózásnál ez tökéletes, éjszaka viszont inkább a hosszú záridő és a lerekeszelés lehet a barátunk.


Lehet kapni EOS és Pentax K bajonettel is, de nekem egy M42-esre volt szükségem, hogy megfelelő átalakítókkal használni tudjam az analóg Chinon vázamon és a Canon 6D-n is. Ebben nagy segítségemre volt Hispan, aki kiváló tanácsokkal látott el, hogy mire figyeljek, mielőtt beszerzem ezt az objektívet, ezúton is köszönöm a türelmét!


A beszerzés napján csak egy gyors kirándulást tettem egy már-már klisés helyszínen és ehhez illően lecsépelt témát választottam, de gyorsan és látványosan szerettem volna kipróbálni, hogy mire is számíthatok. Az eredmény maximálisan teljesítette az elvártakat, néhány kép Flickr-re is felkerült. Általános színkezelés és alapkorrekció jelentette az utómunkát, a torzítások csökkentése és vágása mellett. A becsillanások és flarek egy kézzel a lencse elé tartott vakunak köszönhetőek.

A következő próba egy koncertfotózás lesz beltéren, kiváncsi vagyok, hogy egyedibb szituációkban hogyan viselkedik ez az alapvetően kültéri fotózásokhoz használt lencse. Amikor már több élethelyzetet megéltünk és összegyűlt elég infó és tapasztalat a használatáról, akkor készülök majd egy átfogóbb értékeléssel.


További képeket itt tudjátok megnézni és ez fog folyamatosan bővülni.

55 megtekintés0 hozzászólás

Minden jog fenntartva - Tamas Renner Photography © 2021

+36 70 609 1899 - hello@tamasrenner.com