Megszületett az első, igazi analóg sorozat!

Mindig érdekelt az analóg fotózás - hiszen ez az alfája és omegája a fotográfiának - de a mai digitális világban maximum kósza hóbortként volt jelen az életemben eddig. Sőt, ez a jelenlét is csak a családi örökségeknek volt köszönhető, 1-2 szekrény mélyén talált csoda formájában.

Néha, amikor minden körülmény adott volt és semmi tétje sem volt a képeknek, akkor ezeket a filmes gépeket vittem magammal és lőttem el 1-2 tekercset. Ez így ment pár évig, aztán 2020 év vége felé belecsöppentem néhány témába vágó online közösségbe, egyre többet jártam utána a meglévő gépeimnek, valamint a régi objektíveimet is racionalizálni kezdtem. Mi az, ami tényleg kell és mi az, ami csak porfogó. Mindeközben különböző filmeket is kipróbáltam, tudatosan választottam, hogy milyen viszonyok között, melyik témához mi lenne a legjobb.


Így aztán 2021 év elejére már nem csak hóbort, hanem egészen tudatos alternatívává vált a filmes fotózás, a digitális gépek pedig megmaradtak csak annak, amiért vannak: munkaeszköznek. Minden más élvezetre pedig ott vannak az analóg gépek, pihenés és izgalmas kikapcsolódásként.


Ha nem éles munkáról van szó, akkor ma már mindig van nálam egy filmes gép is egy egyszerű objektívvel és megfelelő filmmel. Egy kis családi trip vagy a Balaton adta lehetőségek, szóval a klasszikus amatőrfotós témák, de profi hozzáállással. Mindenféle anyagok születtek így az elmúlt időszakban, amik új tapasztalatokat és folyamatos tanulást is hoztak a mindennapokba.

Chinon CE-5, Smena, Contax II, Instamatic 500... mindenféle korú, állapotú és tudású gép kattogott a kezeim között. Ám a nagy királyság az volt, amikor sikerült szerezni egy Canon new F-1-et, ami a maga korában a fényképezőgépek Ferrarija volt!


Ezeknek köszönhetően léptem egy szintet és a random, élet adta témák után egy konkrét, átgondolt, megtervezett fotózásba vágtunk bele - ennek az eredménye az alábbi néhány kép.

Már tudom mit csinálnék másként vagy mi az, ami működött, de összességében elsőre elégedett vagyok a végeredménnyel.


Nincs előkép, nem látod, hogy jó lett vagy sem, nincs sorozatlövés, minden egyes kockát ki kell találni, be kell állítani, át kell gondolni - ez az igazi fotózás, akárhogy is nézzük :)


Folyamatban van egy új sorozat is, nagyon kiváncsi is vagyok már, hogy mik fognak kikerülni a gépből!