Általános információk, gyakori kérdések

HOGYAN TÖRTÉNIK?

Pontosan hány képet tartalmaznak a csomagok?


Az esküvői fotózásra is igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több! Talán többet érnek az átgondolt, minőségi fotók, mintha tucatfotók és ismétlések százait kellene átpörgetnetek. Elcsépelt, de a munkám során nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. Program- és esküvő függő, hogy hány kép készül, egy hosszú esküvő napján összesen akár 3-4000 kattintás is összejöhet. Ezek közül kerül ki egy több száz, ajánlattól függően akár 1000 fotót is tartalmazó nyers válogatás, mely az esküvő minden részletére kiterjed. Ez a mennyiség marad meg, ezek kerülnek archiválásra. Az utómunkázott fotók ebből a nyers válogatásból kerülnek ki, általában az adott mennyiség fele, kétharmada. Pontosabb számokat az egyedi ajánlatokban tudok feltüntetni, amikor már ismerem az igényeiteket, látom, hogy nagyjából hány kép elkészítésére lesz lehetőségem. A tapasztalat az, hogy mindig több fotó kerül átadásra, mint amennyi az ajánlatban szerepel, általában 300 és 600 között alakul a végső darabszám.
Meg lehet kapni az összes nyers képet?


Az összes nyers kép nem kerül megőrzésre, mert a nap során folyamatosan szűröm az elkészült képeket. A kiválogatott nyers fotók archiválásra kerülnek, de szakmai okokból nem kerülnek átadásra. Egyszerű hasonlattal élve: az étteremben sem a még csak bepanírozott húst kapja meg a vendég, hanem azt előtte a szakácsnak még meg kell sütnie. Nyers étel, vagyis fotó nem kerülhet ki a készítője kezéből. De a fentiek alapján (Pontosan hány képet tartalmaznak a csomagok c. bekezdés) a belém vetett bizalmat szoktam javasolni, hogy megkapjátok tőlem a legjobb képeket, utómunkázva. Ez általában maximálisan elég szokott lenni, hiányérzet nélkül - szerkesztetlen nyers képekre nem mutatkozott még igény utólag.
Utómunkázásra kerülnek a képek?


Az összes nyers fotóból készül egy bő válogatás, ami a legjobban sikerült hibátlan képeket tartalmazza, de még mindig nyersek. Ennek a válogatásnak kb. a fele, kétharmada kerül utómunkázásra. Az utómunka a képek vágását, egyenesítését, kontrasztok, színek korrigálását, hangulatos fényelését jelenti, valamint, amiken az Ifjú pár közel szerepel, azok kapnak egy alap arcretusálást is. Az Ifjú pár vagy Jegyes fotózás képei teljes arc- és bőr retusáláson is átesnek a korrekciós utómunka során. Ezeket a kidolgozott képeket adom át nektek.
Mit jelent az Ifjú pár fotózás?


Szokás kreatív vagy páros fotózásnak is hívni. Esetleg Jegyes fotózással kiváltani. Lehet az esküvőtök napján a programba illesztve vagy külön helyen és időben. Rengeteg ötlet és koncepció szerint lehet egy ilyen páros fotózást elkészíteni, ennek a keretei mindenképpen személyes találkozót és egy kisebb beszélgetést igényelnek, hogy tökéletes eredményt érhessünk el. Ezzel kapcsolatban minden további információt, javaslatot megtaláltok az Ajánlatok menüpontban letölthető katalógusban.
Az Ifjú pár fotózás lehet az esküvőtől külön helyen és időben?


​Természetesen lehet! Ajánlani is szoktuk, hogyha különleges ötletetek van, speciális helyszínt álmodtatok meg vagy egyedi körülményekre vágytok, akkor beszéljünk meg az esküvő napjától független alkalmat, hogy ezeknek a terveknek maximálisan meg tudjunk felelni. Ennek nincs felára, minden költségét tartalmazza a választott ajánlat ára, mintha az esküvőtök napján ejtenénk meg. A választott helyszíntől függően csak utazási költség merülhet fel plusz kiadásként. Felmerülhet, hogy nem csak Ifjú pár fotózást szeretnétek, hanem Jegyes fotózást is, vagyis kétféle páros fotózást szeretnétek, ezesetben az adott ajánlatban felszámolásra kerül egy plusz páros fotózás. Ezt igazán akkor éri meg választani, hogyha a Jegyes fotózáshoz hasonlóan az Ifjú pár fotózást is az esküvő napjától függetlenül tudjuk megejteni. Különleges helyszínekre mehetünk, nem szorít minket a program, az esküvő napjának a terhei és több lehetőségünk van. Ez attól függően, hogy a ruha a Tietek vagy a bérlés nem csak egy napra szól, lehet az esküvő előtt is - így értelemszerűen a vőlegénynek már nem lesz meglepetés a menyasszony megjelenése - vagy az esküvő után egy későbbi időpontban. Ebben a kérdésben is nagyon nyitott és rugalmas vagyok, itt van a legtöbb lehetőség kreatívnak és különlegesnek lenni, így bármiben támogatlak Titeket!
Mennyi időn belül kapjuk meg a képeket?


A kiválogatott, utómunkázott, retusált képek - igénybe vett szolgáltatástól függően - 10 illetve 15 munkanapon belül kerülnek átadásra. (Bővebb információkat találtok a "Hogyan történik? - Esküvő után, a képek átadása" c. bekezdésben.)
Az ajánlatok tartalmaznak-e fotóalbumot vagy bármilyen más nyomtatott anyagot?


Igen, megadott ajánlatok tartalmaznak egy keményborítós, 21x21 cm alapterületű, minimum az 50 legjobb fotót tartalmazó, prémium minőségben nyomtatott albumot, amit legkésőbb 20-60 munkanapon belül juttatok el számotokra. Minden további album +14.900 Ft-ba kerül. Ha más kérésetek van, kisebb méretű albumok kevesebb képpel, egyszerű nyomtatott fotók vagy nagyobb nyomatok falra, abban is segítségetekre tudok lenni. Ezeken kívül zenés slideshowt, személyes, egyedi, nyomtatott ajándékot kaphattok még, valamint díszdobozos pendrivera és további kisebb meglepetésekre van még lehetőségetek.
A fotóalbumba te vagy Mi választjuk ki a képeket?


Alapvetően azt szoktam javasolni, hogy bízzatok bennem és a látásmódomban. A fotók utómunkájával párhuzamosan szoktam készíteni az albumokat is, tördelni, nyomdába adni, így tudtok a leghamarabb hozzájutni Ti is. Természetesen arra is van lehetőség, hogy Ti válasszátok ki a számotokra legkedvesebb 50-60 fotót, amiből aztán elkészíthetem az albumot, de ezt csak azután fogjátok tudni megtenni, hogy tőlem már megkaptátok az utómunkázott képeket, amikből érdemes lesz válogatni. Így viszont nem tudom garantálni, hogy az esküvőhöz képest 20-60 munkanapon belül eljut hozzátok a nyomtatott fotóalbum, mert rajtatok is múlik mikorra választjátok ki a kedvenc képeiteket.
Egyedül érkezel vagy jön még egy fotós, asszisztens?


Több opció is lehet: amennyiben az Előkészületeket is szeretnétek megörökíteni, akkor helyszínektől és időpontoktól függően indokolt lehet még egy fotós, hiszen sajnos nem tudok egyszerre két helyen lenni. Pedig de jó lenne!
Ha a Szertartások, a Lakodalom vagy a különböző - programtól függő - esetleg egyedi események megkövetelik, szintén szoktam ajánlani még egy fotóst, de ezek nagyon speciális helyzetek. Klasszikus esetben egy fotós általában elég. Ha mégsem, akkor a plusz fotós számára a lakodalom során szintén szükséges ülőhelyet és vacsorát biztosítani. A plusz fotós díjja: 15.000 Ft/óra
Szükséges-e szállást is biztosítani a fotós részére?


Alapvetően nem. Nagyon extrém körülményeknek kell lenniük, hogy a fotózás végén ne tudjak hazamenni. Nem szoktam szállással tervezni, maximum Budapesttől és Siófoktól is távoli esküvők esetén biztonsági lehetőségként tisztázzuk a szállás kérdését, ha úgy hozná a helyzet, de alapvetően nem szükséges szállással kalkulálni.
Milyen költsége van a Budapesten kívüli helyszínnek?


Alapvetően budapesti vagy siófoki indulásra is van lehetőség, attól függően, hogy hova esik közelebb az esküvőtök helyszíne. Fotózási naponként - ennek számít az esküvőtök napja - van egy alap kiszállási díj 7.000 Ft értékben, ami összesen 50 km-nyi utazási keretet biztosít számotokra. (Vagyis ha Budapest vagy Siófok maximum 25 km-es vonzáskörzetében tartjátok az esküvőtöket, akkor ez az összeg fedezi az útiköltségeket.) Minden más esetben a fenti alapdíjon kívül 70 Ft/km költséggel szükséges kalkulálni, attól a várostól számítva, amihez közelebb esik az esküvőtök helyszíne. (Vagyis egy debreceni esküvő esetén budapesti indulással kerül kiszámításra az útiköltség, de egy nagykanizsai esküvőt siófoki indulással számolok.) Természetesen az alapdíj fejében az első 50 km levonásra kerül a teljes oda-vissza távolságból. A különböző páros fotózások kapcsán azt érdemes végiggondolni, hogy ha az Ifjú pár fotózás esetén, az esküvőtől független időpontot és helyet választotok, akkor az plusz útiköltséggel járhat, amennyiben túllépitek az ajánlatban biztosított keretet. A Jegyes fotózás helyszíntől függően szintén plusz útiköltséggel járhat a fentiek szerint számolva. Külföldi, nagyon távoli helyszín(ek) esetén teljes mértékben egyedi ajánlat és tervezés szükséges. Az általános koncepció az, hogy az esküvő helyszínének megfelelően keresünk utazási és szállás lehetőségeket, kalkulálunk egy árat ezekre a költségekre és ez az összeg számít foglalónak, amiből magunknak intézzük a pontos utazási módot és a szállást. Ezen felül pedig a választott ajánlat költsége áll fenn.
Hány óra jelenlétet tartalmaznak a csomagok?


Nincs időlimit vagy bármiféle időkorlát. Ez a Ti nagy napotok, a programot Ti alakítjátok, akkor és ott vagyok jelen, ahol szükségetek van rám. Nem kell amiatt aggódnotok, ha bármi is csúszna, hogy nem lesz elég idő rá vagy ott maradok-e. Az első pillanattól az utolsó tánclépésig maradok, ha szeretnétek. (Kivéve a Vegas ajánlatok, amik kifejezetten rövid esküvőkre vannak tervezve, ezek esetében számít az idő.)
Milyen formában kapjuk meg a képeket?


Alapvetően minden ajánlatban Dropbox online felületen juttatom el hozzátok a képeket webes és nyomdai minőségben is. Az alapajánlatok tartalmaznak egy fotóalbumot, slideshowt, a bővített ajánlatok pedig egy különleges, díszdobozos pendrive-ot is magukban foglalnak, személyes meglepetésekkel együtt.
Külön nyomtatott képeket, egyebeket van lehetőség kérni?


Természetesen, ha egyedi kérésetek, igényetek van a kész fotókkal kapcsolatban, akkor mindenre tudunk megoldást találni, csak jelezzétek nekem. Ezek készítendő anyagoktól függően lehetnek díjmentesek, de plusz költséggel is járhatnak.
A polgári szertartást külön napon tartjuk, arra is hívhatunk fotózni?


Természetesen hívhattok. Akár az is egy nagy vendégsereggel megtartott esemény lesz, akár csak szűkkörű, az is az esküvőtök része. Amennyiben hétköznap tartjátok, pl. péntek délután, úgy díjmentesen tartalmazza az esküvői ajánlatotok ezt a külön időpontot is, mintha egy napon lenne minden. (Kizárólag útiköltség merülhet fel.) Abban az esetben azonban, ha egy másik hétvégére esik (szombatra vagy vasárnapra) úgy ez a nektek maximum 2 órás program részemről egy teljes nap fenntartását jelenti. Hiszen erre a napra már nem fogok tudni kiadni egy potenciális másik, teljes esküvőre foglalást. Ezért ebben az esetben a legkisebb ajánlat - kifejezetten csak a Szertartás és csoportképek fotózását tartalmazó csomag, a Vegas - árát kell felszámolnom plusz költségként az eredeti ajánlaton kívül.

 

Pontosan hány képet tartalmaznak a csomagok?


Az esküvői fotózásra is igaz a mondás, hogy a kevesebb néha több! Talán többet érnek az átgondolt, minőségi fotók, mintha tucatfotók és ismétlések százait kellene átpörgetnetek. Elcsépelt, de a munkám során nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. Program- és esküvő függő, hogy hány kép készül, egy hosszú esküvő napján összesen akár 3-4000 kattintás is összejöhet. Ezek közül kerül ki egy több száz, ajánlattól függően akár 1000 fotót is tartalmazó nyers válogatás, mely az esküvő minden részletére kiterjed. Ez a mennyiség marad meg, ezek kerülnek archiválásra. Az utómunkázott fotók ebből a nyers válogatásból kerülnek ki, általában az adott mennyiség fele, kétharmada. Pontosabb számokat az egyedi ajánlatokban tudok feltüntetni, amikor már ismerem az igényeiteket, látom, hogy nagyjából hány kép elkészítésére lesz lehetőségem. A tapasztalat az, hogy mindig több fotó kerül átadásra, mint amennyi az ajánlatban szerepel, általában 300 és 600 között alakul a végső darabszám.
Meg lehet kapni az összes nyers képet?


Az összes nyers kép nem kerül megőrzésre, mert a nap során folyamatosan szűröm az elkészült képeket. A kiválogatott nyers fotók archiválásra kerülnek, de szakmai okokból nem kerülnek átadásra. Egyszerű hasonlattal élve: az étteremben sem a még csak bepanírozott húst kapja meg a vendég, hanem azt előtte a szakácsnak még meg kell sütnie. Nyers étel, vagyis fotó nem kerülhet ki a készítője kezéből. De a fentiek alapján (Pontosan hány képet tartalmaznak a csomagok c. bekezdés) a belém vetett bizalmat szoktam javasolni, hogy megkapjátok tőlem a legjobb képeket, utómunkázva. Ez általában maximálisan elég szokott lenni, hiányérzet nélkül - szerkesztetlen nyers képekre nem mutatkozott még igény utólag.
Utómunkázásra kerülnek a képek?


Az összes nyers fotóból készül egy bő válogatás, ami a legjobban sikerült hibátlan képeket tartalmazza, de még mindig nyersek. Ennek a válogatásnak kb. a fele, kétharmada kerül utómunkázásra. Az utómunka a képek vágását, egyenesítését, kontrasztok, színek korrigálását, hangulatos fényelését jelenti, valamint, amiken az Ifjú pár közel szerepel, azok kapnak egy alap arcretusálást is. Az Ifjú pár vagy Jegyes fotózás képei teljes arc- és bőr retusáláson is átesnek a korrekciós utómunka során. Ezeket a kidolgozott képeket adom át nektek.
Mit jelent az Ifjú pár fotózás?


Szokás kreatív vagy páros fotózásnak is hívni. Esetleg Jegyes fotózással kiváltani. Lehet az esküvőtök napján a programba illesztve vagy külön helyen és időben. Rengeteg ötlet és koncepció szerint lehet egy ilyen páros fotózást elkészíteni, ennek a keretei mindenképpen személyes találkozót és egy kisebb beszélgetést igényelnek, hogy tökéletes eredményt érhessünk el. Ezzel kapcsolatban minden további információt, javaslatot megtaláltok az Ajánlatok menüpontban letölthető katalógusban.
Az Ifjú pár fotózás lehet az esküvőtől külön helyen és időben?


​Természetesen lehet! Ajánlani is szoktuk, hogyha különleges ötletetek van, speciális helyszínt álmodtatok meg vagy egyedi körülményekre vágytok, akkor beszéljünk meg az esküvő napjától független alkalmat, hogy ezeknek a terveknek maximálisan meg tudjunk felelni. Ennek nincs felára, minden költségét tartalmazza a választott ajánlat ára, mintha az esküvőtök napján ejtenénk meg. A választott helyszíntől függően csak utazási költség merülhet fel plusz kiadásként. Felmerülhet, hogy nem csak Ifjú pár fotózást szeretnétek, hanem Jegyes fotózást is, vagyis kétféle páros fotózást szeretnétek, ezesetben az adott ajánlatban felszámolásra kerül egy plusz páros fotózás. Ezt igazán akkor éri meg választani, hogyha a Jegyes fotózáshoz hasonlóan az Ifjú pár fotózást is az esküvő napjától függetlenül tudjuk megejteni. Különleges helyszínekre mehetünk, nem szorít minket a program, az esküvő napjának a terhei és több lehetőségünk van. Ez attól függően, hogy a ruha a Tietek vagy a bérlés nem csak egy napra szól, lehet az esküvő előtt is - így értelemszerűen a vőlegénynek már nem lesz meglepetés a menyasszony megjelenése - vagy az esküvő után egy későbbi időpontban. Ebben a kérdésben is nagyon nyitott és rugalmas vagyok, itt van a legtöbb lehetőség kreatívnak és különlegesnek lenni, így bármiben támogatlak Titeket!
Mennyi időn belül kapjuk meg a képeket?


A kiválogatott, utómunkázott, retusált képek - igénybe vett szolgáltatástól függően - 10 illetve 15 munkanapon belül kerülnek átadásra. (Bővebb információkat találtok a "Hogyan történik? - Esküvő után, a képek átadása" c. bekezdésben.)
Az ajánlatok tartalmaznak-e fotóalbumot vagy bármilyen más nyomtatott anyagot?


Igen, megadott ajánlatok tartalmaznak egy keményborítós, 21x21 cm alapterületű, minimum az 50 legjobb fotót tartalmazó, prémium minőségben nyomtatott albumot, amit legkésőbb 20-60 munkanapon belül juttatok el számotokra. Minden további album +14.900 Ft-ba kerül. Ha más kérésetek van, kisebb méretű albumok kevesebb képpel, egyszerű nyomtatott fotók vagy nagyobb nyomatok falra, abban is segítségetekre tudok lenni. Ezeken kívül zenés slideshowt, személyes, egyedi, nyomtatott ajándékot kaphattok még, valamint díszdobozos pendrivera és további kisebb meglepetésekre van még lehetőségetek.
A fotóalbumba te vagy Mi választjuk ki a képeket?


Alapvetően azt szoktam javasolni, hogy bízzatok bennem és a látásmódomban. A fotók utómunkájával párhuzamosan szoktam készíteni az albumokat is, tördelni, nyomdába adni, így tudtok a leghamarabb hozzájutni Ti is. Természetesen arra is van lehetőség, hogy Ti válasszátok ki a számotokra legkedvesebb 50-60 fotót, amiből aztán elkészíthetem az albumot, de ezt csak azután fogjátok tudni megtenni, hogy tőlem már megkaptátok az utómunkázott képeket, amikből érdemes lesz válogatni. Így viszont nem tudom garantálni, hogy az esküvőhöz képest 20-60 munkanapon belül eljut hozzátok a nyomtatott fotóalbum, mert rajtatok is múlik mikorra választjátok ki a kedvenc képeiteket.
Egyedül érkezel vagy jön még egy fotós, asszisztens?


Több opció is lehet: amennyiben az Előkészületeket is szeretnétek megörökíteni, akkor helyszínektől és időpontoktól függően indokolt lehet még egy fotós, hiszen sajnos nem tudok egyszerre két helyen lenni. Pedig de jó lenne!
Ha a Szertartások, a Lakodalom vagy a különböző - programtól függő - esetleg egyedi események megkövetelik, szintén szoktam ajánlani még egy fotóst, de ezek nagyon speciális helyzetek. Klasszikus esetben egy fotós általában elég. Ha mégsem, akkor a plusz fotós számára a lakodalom során szintén szükséges ülőhelyet és vacsorát biztosítani. A plusz fotós díjja: 15.000 Ft/óra
Szükséges-e szállást is biztosítani a fotós részére?


Alapvetően nem. Nagyon extrém körülményeknek kell lenniük, hogy a fotózás végén ne tudjak hazamenni. Nem szoktam szállással tervezni, maximum Budapesttől és Siófoktól is távoli esküvők esetén biztonsági lehetőségként tisztázzuk a szállás kérdését, ha úgy hozná a helyzet, de alapvetően nem szükséges szállással kalkulálni.
Milyen költsége van a Budapesten kívüli helyszínnek?


Alapvetően budapesti vagy siófoki indulásra is van lehetőség, attól függően, hogy hova esik közelebb az esküvőtök helyszíne. Fotózási naponként - ennek számít az esküvőtök napja - van egy alap kiszállási díj 7.000 Ft értékben, ami összesen 50 km-nyi utazási keretet biztosít számotokra. (Vagyis ha Budapest vagy Siófok maximum 25 km-es vonzáskörzetében tartjátok az esküvőtöket, akkor ez az összeg fedezi az útiköltségeket.) Minden más esetben a fenti alapdíjon kívül 70 Ft/km költséggel szükséges kalkulálni, attól a várostól számítva, amihez közelebb esik az esküvőtök helyszíne. (Vagyis egy debreceni esküvő esetén budapesti indulással kerül kiszámításra az útiköltség, de egy nagykanizsai esküvőt siófoki indulással számolok.) Természetesen az alapdíj fejében az első 50 km levonásra kerül a teljes oda-vissza távolságból. A különböző páros fotózások kapcsán azt érdemes végiggondolni, hogy ha az Ifjú pár fotózás esetén, az esküvőtől független időpontot és helyet választotok, akkor az plusz útiköltséggel járhat, amennyiben túllépitek az ajánlatban biztosított keretet. A Jegyes fotózás helyszíntől függően szintén plusz útiköltséggel járhat a fentiek szerint számolva. Külföldi, nagyon távoli helyszín(ek) esetén teljes mértékben egyedi ajánlat és tervezés szükséges. Az általános koncepció az, hogy az esküvő helyszínének megfelelően keresünk utazási és szállás lehetőségeket, kalkulálunk egy árat ezekre a költségekre és ez az összeg számít foglalónak, amiből magunknak intézzük a pontos utazási módot és a szállást. Ezen felül pedig a választott ajánlat költsége áll fenn.
Hány óra jelenlétet tartalmaznak a csomagok?


Nincs időlimit vagy bármiféle időkorlát. Ez a Ti nagy napotok, a programot Ti alakítjátok, akkor és ott vagyok jelen, ahol szükségetek van rám. Nem kell amiatt aggódnotok, ha bármi is csúszna, hogy nem lesz elég idő rá vagy ott maradok-e. Az első pillanattól az utolsó tánclépésig maradok, ha szeretnétek. (Kivéve a Vegas ajánlatok, amik kifejezetten rövid esküvőkre vannak tervezve, ezek esetében számít az idő.)
Milyen formában kapjuk meg a képeket?


Alapvetően minden ajánlatban Dropbox online felületen juttatom el hozzátok a képeket webes és nyomdai minőségben is. Az alapajánlatok tartalmaznak egy fotóalbumot, slideshowt, a bővített ajánlatok pedig egy különleges, díszdobozos pendrive-ot is magukban foglalnak, személyes meglepetésekkel együtt.
Külön nyomtatott képeket, egyebeket van lehetőség kérni?


Természetesen, ha egyedi kérésetek, igényetek van a kész fotókkal kapcsolatban, akkor mindenre tudunk megoldást találni, csak jelezzétek nekem. Ezek készítendő anyagoktól függően lehetnek díjmentesek, de plusz költséggel is járhatnak.
A polgári szertartást külön napon tartjuk, arra is hívhatunk fotózni?


Természetesen hívhattok. Akár az is egy nagy vendégsereggel megtartott esemény lesz, akár csak szűkkörű, az is az esküvőtök része. Amennyiben hétköznap tartjátok, pl. péntek délután, úgy díjmentesen tartalmazza az esküvői ajánlatotok ezt a külön időpontot is, mintha egy napon lenne minden. (Kizárólag útiköltség merülhet fel.) Abban az esetben azonban, ha egy másik hétvégére esik (szombatra vagy vasárnapra) úgy ez a nektek maximum 2 órás program részemről egy teljes nap fenntartását jelenti. Hiszen erre a napra már nem fogok tudni kiadni egy potenciális másik, teljes esküvőre foglalást. Ezért ebben az esetben a legkisebb ajánlat - kifejezetten csak a Szertartás és csoportképek fotózását tartalmazó csomag, a Vegas - árát kell felszámolnom plusz költségként az eredeti ajánlaton kívül.