top of page

ÚTRAVALÓ

 

Esküvőszervezési tanácsok fotós szempontból

ELJEGYEZTÉTEK EGYMÁST? GRATULÁLOK!

Biztosan nagyon izgatottak vagytok! Nem hiába, az esküvőtervezés összetett dolog és nem könnyű eldönteni mivel érdemes kezdeni. Ha nincs esküvőszervezőtök és mindent Ti intéztek, akkor ezer plusz egy dologra kell majd gondolnotok.

 

Én fotós (és videós) szemmel gondolkodva tudok nektek segíteni, hiszen általában ugyanazokat kérdezik tőlem. Ezért a korábbi tapasztalatok alapján hasznos lehet számotokra ez az útmutató, ami végigvezet Titeket az esküvőtervezés állomásain.

 

Fontos, hogy ez nem egy A-Z-ig összeállítás, nem pótolja egy tapasztalt esküvőszervező munkáját és nektek sem tudok mindenben segíteni, de ami a közös munkánkat érinti, az biztosan benne van és ezekben mindig számíthattok majd rám is!

JEGYES FOTÓZÁS

Egy jegyes fotózásnak (civil ruhás páros fotózás) több előnye is van! Egyrészt biztosan megismerjük egymást személyesen is az esküvő előtt. Így már tudni fogjátok, hogy mire számíthattok tőlem és én is fel tudom mérni, hogy a Nagy Napon hogyan örökítsem meg a legjobb éneteket.

 

Ezenkívül lesz egy bensőséges, csak rólatok szóló képsorozat, amit felhasználhattok a meghívókhoz, az esküvői dekorációhoz, esetleg egy Save the Date üzenethez. Vagy csak elteszitek emlékbe őket.

Legvégül pedig biztos, hogy nevetéssel teli órákban lesz részetek, igazi randi feelingben, amit lezárhattok egy kellemes vacsorával is, ha úgy szervezitek. Tökéletes páros program!

Csomagajánlathoz kérve minden esetben kaptok rá kedvezményt, de ha önállóan, ismerkedésként először csak egy teljes árú jegyes fotózásra kértek tőlem ajánlatot és majd utána szerződünk az esküvőtökre is, akkor utólag is az ajánlatba tehetjük és az elszámolása ugyanúgy kedvezményes lesz.

merci kristof jegyes 0028 1Z0A4069-Edit 20230504 wm.jpg
vivi zsolti eskuvo 0016 1Z0A6878 20230630 wm.jpg

ESKÜVŐI MENETREND

Egy dolog biztos: nincs két egyforma, nem jó ugyanaz két párnak.

Na jó, van még egy dolog, ami biztos: ha aznap kell kreatív fotóznunk, akkor biztos, hogy azt fogom javasolni, hogy az aznapi napnyugta időpontjához kalkuláljunk minden programot. De mit is jelent ez?

A legszebb, legideálisabb fények, amik a - szerintem - tökéletes páros fotózáshoz szükségesek, mindig az adott napnyugta előtti 1,5-1 óra közötti 30 percben vannak. Tehát, ha 20:00-kor megy le a Nap, akkor 18:30 és 19:00 között. Ennél minél korábban fotózunk, annál erősebbek lesznek a fények és durvábbak az árnyékok, ennél minél később, úgy fognak laposodni a fények és lesz minden egyre narancssárgább vagy épp szürkébb. A legszebb, leglágyabb, de még tiszta fények a megadott fél órás időszakban vannak. Az ökölszabály pedig az, hogy a kreatív fotózás idejének kellene a fix pontnak lennie a programban, a fentiek szerint. Minden mást pedig ehhez kalkulálva érdemes tervezni.

Természetesen nyár közepén ez majdnem megvalósíthatatlan, hiszen, ha későn megy le a Nap, akkor a kreatív fotózás is túl későre esne, amikor már bőven vacsora idő van. Ilyenkor természetesen az a cél, hogy az ideális időponthoz minél közelebb kerüljön a páros fotózásra szánt idő, ami aznap nem is nagyon lehet 30-40 percnél több. De ennél igazából nincs is szükség többre, sőt, helyszíntől függően, akár 20-25 perc is elég lehet egy szép sorozathoz.

Ha nem aznap kreatív fotózunk, akkor egyszerűbb a képlet: minden programot a vacsora kezdési időpontjához viszonyítva érdemes kalkulálni.

De hogyan is nézhet ez ki konkrétabban?

PROGRAM KALKULÁLÁS

A fix ponttól számolunk, tehát visszafelé haladunk, az egyes programpontokat lentebb kibontom és leírom mire érdemes figyelni.

20:00-kor lemegy a Nap. Vagyis 18:30-19:00 közé esik a legjobb idő kreatív fotózni. Meg is van a fix pontunk.

18:30-19:00 páros fotózás, majd utána, mondjuk 19:30-tól kezdődhet a vacsora és minden további program. A köztes időben van lehetőségetek felfrissülni, beszélgetni, felkészülni az ünnepélyes bevonulásra.

19:30-tól vacsora, majd nyitótánc, buli, játékok, tortavágás, menyasszonytánc.

 

De mi történik a páros fotózás előtt? Például ez.

18:00-18:30 csoportképek készítése.

17:30-18:00 kivonulás, gratulációk, pezsgős koccintás, csokordobás, esetleg ajándékozás, de utóbbi a vacsora utáni program része is lehet.

17:00-17:30 szertartás.

16:00-17:00 vendégvárás.

12:00-től készülődés, majd utána opcionálisan first look fotózás.

 • Ha két szertartás van, akkor értelemszerűen a készülődés ideje korábban kezdődik.

 • Ha utazni kell egyes helyszínek között, azt mind be kell kalkulálni, főleg, ha az egész násznépet is mozgatni, autóztatni, buszoztatni kell.

 • Egyes programpontok tarthatnak tovább is és lehetnek rövidebbek is, mint ebben a kalkulációban szerepelnek - általános ökölszámok alapján terveztem.

 • Ha nem aznap kreatív fotózunk, akkor minden programpont csúszhat későbbre vagy kezdődhet korábban a vacsora. Illetve, maga a vacsora is kerülhet legkésőbb 20:00-ra, főleg a nyár közepén, ezzel is akkor minden más programpontot lehetőségünk van későbbre tolni.

De lássuk kibontva is, hogy egyes pontoknál mire érdemes figyelni!

niki ago eskuvo 1063 1Z0A5842-Edit 20230708 wm.jpg
heni ati eskuvo 0113 IMGR4384 20230701 wm.jpg

KÉSZÜLŐDÉS

Kérdezhetitek, hogy miért kell 4 órát számolni a készülődésre.

 

A válasz egyszerű: hogy ne kelljen kapkodni.

 

Ha a smink, a frizura is a helyszínen készül, esetleg örömanyák, koszorúslányok és készülődnek, akkor öltözéssel együtt szükség van ennyi időre. Mindig minden tovább tart, mint a próbák alatt, szinte biztos, hogy valakinek valami közbejön, csörög a telefon - tehát érdemes biztosra tervezni. Nyilván ez a hosszú idő elsősorban a menyasszony készülődéséből fakad, de ezalatt azért a vőlegény sem lesz elhanyagolva.

Nem elhanyagolható módon a fotós/videós is ebben az időszakban tudja megörökíteni a helyszínt és a dekorációt. Ilyenkor tudjuk lefotózni a tárgyi emlékeiteket, a ruhákat, kiegészítőket. Ehhez szükség van rá, hogy ezek vállfán várjanak a szobáitokban. Javaslom, hogy természetes fénnyel teli, tágas készülődési helyet válasszatok és lehetőség szerint tartsátok rendetlenségtől mentesen a teret. Ez utóbbi majdnem lehetetlen és tudom, hogy a legtöbbször nem a párokon múlik, hogy mekkora és milyen adottságú helyen tudnak készülődni, a rend fenntartása pedig majdnem kizárt - de vannak olyan esetek, ahol ezekre van lehetőség. Fontosabbnak tartom, hogy legalább a törekvés meglegyen ezekre, hogy ne a kevésbé ideálisból kelljen csodát tenni, hanem a majdnem ideálisból a maximumot nyújtani.

A készülődés idejére nagyszerű lenne, ha a gyűrűket, ékszereket, cipőket, fátylat, parfümöket, meghívót, virágcsokrot és egyéb személyes emléktárgyakat is egy helyre gyűjtenétek. 

Kettőtök fotózása és videózása ebben az időszakban aránylag rugalmasan történik. Sok összetevője van, hogy kit, mikor és hol van lehetőség fotózni, ezért erre nem tudok percre pontos menetrendet írni. Folyamatosan tartom a kapcsolatot a vőlegénnyel és a menyasszonnyal is és összehangolom kettejük készülődését, fotózását. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy az öltözéskor, az öltözésben segítők (szülők, tanúk, barátok, akik részt vesznek benne) már készen legyenek. Ti vagytok az utolsók, akiknek el kell készülniük!

Ez a blokk opcionálisan a first look fotózással zárulhat.

FIRST LOOK
vagy FIRST TOUCH

Első megpillantás vagy első érintés.

Mint sok minden más, ez is külföldi hozadéka a mai esküvőknek. A lényege az, hogy még minden program előtt - miután elkészültetek - csak kettesben elvonultok és ebben a meghitt helyzetben pillantjátok meg egymást először. Ilyenkor mi, fotósok-videósok sem szólunk bele a "hogyan?"-ba, egyszerűen engedjük, hogy megtörténjen a pillanat, ami csak a Tiétek - a helyzet egyszerűségének köszönhetően viszont sokkal több lehetőségünk van megörökíteni mindezeket.

Természetesen lehet olyan, hogy azt szeretnétek, hogy tényleg csak az oltárnál / szertartáshelyszínen történjen meg az első megpillantás, ilyenkor lehet szó a "First touch"-ról, ami szintén nagyon érzelemdús pillanatokat okozhat. Ilyenkor csak egy érintés történik köztetek, de semmiképp sem látjátok meg egymást.

Ez a fotózás néhány percet vesz igénybe, a készülődés után, de még a vendégvárás előtt vagy közben kerülhet rá sor. Ha viszont semmi ilyet nem szeretnétek, akkor sem történik tragédia, minden a Ti szándékaitok szerint fog történni.

vivi zsolti eskuvo 0085 1Z0A7061 20230630 wm.jpg
ivett dani eskuvo 0230 IMGA0348 20231027 wm.jpg

SZERTARTÁS

A nap fénypontja, a legfontosabb 30-60 perc az első pillanattól, az utolsóig. Ekkor tényleg minden pillantás a bevonuló útra és a szertartás helyszínére szegeződik - tehát, ha valamikor, akkor itt minden apró részletre érdemes odafigyelni!

 

Bevonulás - Ha több emberből áll majd a bevonulási rend (pl. gyűrűvívő, koszorúslányok, sziromszórók, tanúk, vőlegény, menyasszony), akkor minden esetben a következő ember akkor induljon, amikor az előtte lévő már megérkezett és elfoglalta a helyét. (Ha megérkezett pl. a gyűrűvívő kisfiú és átadta a gyűrűket, akkor csak ezt követően - és nem párhuzamosan, átfedéssel! - indulnak el pl. a koszorúslányok.) Ez azért fontos, hogy ne takarják egymást, mindig azé legyen a teljes figyelem, aki éppen érkezik. Legfőképp az utolsókként érkező vőlegényé, majd a menyasszonyé.
 

Szülőköszöntés - Együtt és egyszerre menjetek a menyasszony hozzátartozóihoz, majd utána ugyanúgy együtt a vőlegény családjához. Egy a lényeg: ne ketten két irányba, mert akkor biztos, hogy nem tud kép készülni minden köszöntésről, hiszen egyszerre történnének. Akár azt is megtehetitek, hogy egyszerre mindig csak egyikőtök lép oda az adott hozzátartozóhoz és akkor tényleg mindig, mindenki 100%-os figyelmet kap.
 

Kivonulás - Ha terveztek bármilyen "szórást”, akkor azt érdemes előre jelezni, hogy a ceremóniamester vagy vőfély mozgatni tudja a vendégeket egy hosszú sorfal kialakításához. Ezen a hosszú, vendégek alkotta úton fogtok keresztülhaladni, miközben látványos alagutat képeznek majd a pl. eldobált szirmok vagy a kifújt buborékok.

Szertartás helyszíne - Ezzel akár kezdhettem volna is: a lényeg, hogy tágas legyen és körüljárható, a szertartásvezető mögött, mellett is legyen hely dolgozni. Ti se legyek "ráültetve az asztalra", előttetek és mögöttetek is legyen tér. Csodás helyszíneken jártam már, amik minden igényt kielégítettek, de maga a szertartás egy 2x2 méteres helyen történt, ahol lólépésben lehetett csak megmozdulni, így pedig nem sok lehetőség van a változatos képek elkészítésére.

CSOPORTKÉPEK

A családi portrék fontosak, akkor is, ha nem ezek a nap legszórakoztatóbb pillanatai. Ezek a fotók az örökséged részét képezik és évek múltán válnak majd csak igazán értékessé. Ez egyébként a nap egyik legkaotikusabb része is egyben, éppen ezért törekszek a lehető legjobban felgyorsítani és megkönnyíteni a menetét.

Ehhez pedig elengedhetetlenül fontos, hogy előre megírt lista alapján történjen. Létszámtól függetlenül ez a leghatékonyabb és legpontosabb módja a csoportképek elkészítésének - soha ne higgyétek el, ha akár a vőfély, akár a ceremóniamester azt mondja, hogy majd ő azt tudja fejből. Ez maximum a sablon családtagokra, rokonságra igaz, a barátokat, kollégákat már nem fogja tudni szólítani és innentől elszabadul a történet. Valamint a speciális körülményű csoportképeket (például elváltakról, rokkant családtagokról) is könnyebb elkészíteni, magabiztosan és empatikusan kezelni, ha Ti előre összeállítjátok, hogy ki kivel és ki után fotózkodjon.

A vendégek a szertartás és gratuláció után szeretnek elkóborolni, ezért érdemes őket együtt tartani a nagy csoportképhez, a csokordobáshoz / harisnyakötő dobáshoz, majd végül a nagyobb és egyre kisebb csoportképekhez. Itt nincs limit, ha a pontosan összeállított lista végére érünk, természetesen van lehetőség "szabad rablásra". De általában néhány csajos-pasis képen kívül már nem szokott igény mutatkozni másra, mert eddigre mindenki lefotózásra került.

A csoportkép fotózás helyszíne preferálhatóan árnyékos és tágas legyen, de ezt a helyszínen, látva a konkrét adottságokat elég megtalálni.

petra bence eskuvo 0541 IMGR1269 20230825 3000px wm.jpg
merci kristof eskuvo 0714 IMGR5674 20230610 wm.jpg

VACSORA UTÁN

19:00/20:00 körültől lezajlik a vacsora és megnyílik a tánctér, általában 21:00 környékén, a Ti nyitótáncotokkal.

Ezt követően már csak rajtatok múlik, hogy mennyi buli, mennyi játék kerül a programba, mivel hagyományos programpont csak a tortavágás és a menyasszony tánc szokott lenni. Plusz átöltözés és visszaérkezés, esetleg menyasszonyrablás. Ezeket percre pontosan már nehezebb kalkulálni, elvonuláshoz/visszaérkezéshez lehet csillagszórózni, de, ami biztos, hogy 0:00/0:30 körül szokott a tervezetten utolsó programpont lenni, vagyis az átöltözésből történő megérkezés és a hajnalig tartó bulizás megindítása.

Ami az én személyes meglátásom és sok-sok vendég általi tapasztalatom, hogy a legjobb lagzik és bulik mindig azok voltak, amik nem voltak széttördelve kisebb programokkal, játékokkal, megállásokkal és a legfontosabb mindig az volt, hogy Ti jól érezzétek magatokat és a tánctéren tegyétek mindezt.

Nyitótánc után igazából már csak a tortával és egy menyasszonytánccal érdemes megszakítani a bulit, majd az átöltözés előtt vagy után csillagszórózni egyet. Esetleg egy, a vendégeket megmozgató játékot el lehet sütni a programban, de ennél több dolog csak megakasztja a bulit és nem tud egy szép ívet kapni az éjszaka. Nem mondhatom azt, hogy ez mindig igaz lesz, de 6 év 100+ esküvője megerősít ebben a gondolatomban.

EXTRA TIPPEK

Készüljetek a melegre, ne felejtsetek el enni és inni!

Ha a nyári hónapokban házasodtok, mindig jó ötlet egy kis harapnivaló/víz a programok között, hogy megelőzzétek a bajt. Nem egyszer láttam már amolyan "előköszönőajándékként" legyezők osztogatását a szertartás előtt. De érdemes a programot - jó mediterrán módra - eleve a lehető legkésőbbre csúsztatni, hogy minél kevésbé a nagy melegben történjenek az események.

 

Rendeld a csokrot időre!

Szállíttasd a  csokrokat időben, hogy már jelen legyenek a részletek és az első megpillantás fotózásánál. Általában a dekoros szokta hozni vagy még készen sincs a nap első felében és ilyenkor elindul egymás hajkurászása, hogy megtaláljuk egymást és a virágokat.

Első pillantás a szülők számára

Ezek a megható pillanatok nem csak nektek szólnak, de épp annyira a szüleiteknek is. Érdemes előre szólni azoknak a családtagoknak, akikkel szeretnétek ilyen képeket, hogy ők is készen és teljesen felöltözve várjanak, amire ti is elkészültök. Így ők is magabiztosan szerepelhetnek ezeken a bensőséges fotókon.

 

Kényelmi idő a programok között

Ha a vendégvárás, a készülődés helyei, a ceremónia és vacsora helyszínei máshol vannak, mindenképp számoljatok fel elég időt a programok között az utazás miatt, főleg, ha autózni kell vagy buszos transzferre van szükség.. A legtöbb késedelem a parkolás és az odajutás körülötti szöszmötölésből adódik.

De ez úgy általánosságban is igaz, nem baj, ha mindig mindenre hagytok egy kis plusz időt, így, ha valami megcsúszik, akkor sincs baj, ha pedig minden flottul megy, akkor legalább több időtök marad egymásra és a vendégeitekre - kötetlenül. Mert mindig mindenki ezt szereti a legjobban!

merci kristof eskuvo 0011 1Z0A5179 20230610 wm.jpg
petra bence eskuvo 0577 1Z0A2268 20230825 3000px wm.jpg

CSOPORTKÉP FOTÓZÁS
MINTA LIST
A

 • A teljes násznép

 • Menyasszony és Vőlegény + menyasszony teljes családja

 • Menyasszony és Vőlegény + menyasszony szülei + testvérei (párjaikkal és/vagy nélkülük) + nagyszülei

 • Menyasszony és Vőlegény + menyasszony szülei + testvérei (párjaikkal és/vagy nélkülük)

 • Menyasszony és Vőlegény + menyasszony szülei

 • Menyasszony és Vőlegény + menyasszony testvérei (párjaikkal és/vagy nélkülük)

 • Menyasszony és Vőlegény + tanúik (párjaikkal és/vagy nélkülük)

 • Menyasszony + menyasszony édesanyja

 • Menyasszony + menyasszony édesapja

 • Menyasszony + menyasszony tanúja (párjával és/vagy nélküle)

 • Menyasszony és Vőlegény + vőlegény teljes családja

 • Menyasszony és Vőlegény + vőlegény szülei + testvérei (párjaikkal és/vagy nélkülük) + nagyszülei

 • Menyasszony és Vőlegény + vőlegény szülei + testvérei (párjaikkal és/vagy nélkülük)

 • Menyasszony és Vőlegény + vőlegény szülei

 • Menyasszony és Vőlegény + vőlegény testvérei (párjaikkal és/vagy nélkülük)

 • Vőlegény + vőlegény édesanyja

 • Vőlegény + vőlegény édesapja

 • Vőlegény + vőlegény tanúja (párjával és/vagy nélküle)

 • Menyasszony + csak nők (és csak férfiak)

 • Vőlegény + csak férfiak (és csak nők)

 • Menyasszony és Vőlegény + kollégák és/vagy barátok különböző tömbösítésben, ismerettségi "kategóriánként" (iskola, egyetem, munkahely, stb.)

 • Menyasszony és barátnők, koszorúslányok

 • Vőlegény és barátok

Ez a lista természetesen csak egy kiindulópont, bármilyen felállást össze lehet állítani.

MINTA MENETREND

egy szertartással, aznapi kreatív fotózással

Ebben az esetben a páros fotózás - a napnyugtától függően - az irányadó. Példa napnyugta: 20:00. (Értelemszerűen a minta menetrend átkalkulálandó más napnyugta időpont esetén.)

 

12:00-től készülődés, majd utána opcionálisan first look fotózás.

16:00 vendégvárás

17:00 szertartás

17:30 kivonulás, gratulációk, pezsgős koccintás, csokordobás

18:00 csoportképek készítése

18:30 páros fotózás

19:30 vacsora

21:00 nyitótánc, buli

22:00 tortavágás, majd buli

23:00 menyasszonytánc, elvonulás

23:30 után átöltözés/visszaérkezés

00:00 éjféli menü

Két szertartás, helyszínek között utazás ezt a tervet mind-mind árnyalhatják. Adott esetben a vacsora is kerülhet legkésőbb 20:00-ra, főleg a nyár közepén, ezzel is akkor minden más programpontot lehetőségünk van későbbre tolni. Ezek csak a legfontosabb pontok, számtalan apró részlet van, amiket egy végleges forgatókönyvben fel kell tüntetni.

kinga akos eskuvo 0834 1Z0A7507 20230904 wm.jpg

MINTA MENETREND

egy szertartással, külön napi kreatív fotózással

Ebben az esetben a vacsora időpontja az irányadó. (Értelemszerűen a minta menetrend átkalkulálandó más vacsora időpont esetén.)

12:30-tól készülődés, majd utána opcionálisan first look fotózás.

16:30 vendégvárás

17:30 szertartás

18:00 kivonulás, gratulációk, pezsgős koccintás, csokordobás

18:30 csoportképek készítése

19:30 vacsora

21:00 nyitótánc, buli

22:00 tortavágás, majd buli

23:00 menyasszonytánc, elvonulás

23:30 után átöltözés/visszaérkezés

00:00 éjféli menü

Két szertartás, helyszínek között utazás ezt a tervet mind-mind árnyalhatják. Adott esetben a vacsora is kerülhet legkésőbb 20:00-ra, főleg a nyár közepén, ezzel is akkor minden más programpontot lehetőségünk van későbbre tolni. Ezek csak a legfontosabb pontok, számtalan apró részlet van, amiket egy végleges forgatókönyvben fel kell tüntetni.

KÉSZÜLŐDÉS CHECKLIST

a menyasszony részére

 • Ruha

 • Vállfa (szép, elegáns vagy egyedi)

 • Gyűrűk

 • Cipők

 • Fátyol

 • Csokor

 • Hajdíszek

 • Ékszerek

 • Meghívó

 • Fogadalom

 • bármilyen egyéb emléktárgy

Ezek nem kötelezőek, hanem opcionálisan felmerülhetnek. De ha lesznek, akkor legyenek összekészítve.

heni ati eskuvo 0144 1Z0A9861 20230701 wm.jpg

KÉSZÜLŐDÉS CHECKLIST

a vőlegény részére

 • Cipők

 • Zokni (hosszú szárú, de nem térdzokni!)

 • Nyakkendő

 • Csokornyakkendő vagy nyakkendő, nyakkendőtű

 • Díszvirág kitűző

 • Mandzsettagomb

 • Fogadalom

 • Karóra, öv

 • Zsebkendő

 • bármilyen egyéb emléktárgy

Ezek nem kötelezőek, hanem opcionálisan felmerülhetnek. De ha lesznek, akkor legyenek összekészítve.

bottom of page